Nieuwe opzet Europees voetbal vanaf 2021/2022

De UEFA heeft bekendgemaakt dat er vanaf seizoen 2021/2022 een derde Europees clubtoernooi op wordt gezet, naast de al bestaande Champions League en de Europa League. Het nieuwe toernooi gaat de UEFA Conference League heten, de wedstrijden worden evenals de Europa League op donderdag afgewerkt. Met de komst van het nieuwe toernooi zullen clubs uit minimaal 34 landen jaarlijks actief zijn in de groepsfase van een van de toernooien.

Welke Nederlandse teams kwalificeren zich voor Europees voetbal?

Door de komst van de UEFA Conference League zal Nederland geen extra Europese plaatsen krijgen. Sterker nog, doordat de Europa League wordt teruggebracht naar 32 teams verliest Nederland (volgens de huidige UEFA ranking) twee van de drie huidige Europa League plaatsen.
Als we uitgaan van de huidige UEFA ranking (25-09-2019) staat Nederland op de 9e plaats. De eindstand van seizoen 2020/2021 zou dan de volgende Europese plaatsen opleveren:

– 1e plaats: Groepsfase Champions League
– 2e plaats: 3e voorronde Champions League voor niet-kampioenen
– 3e plaats: 3e voorronde Conference League
– 4e plaats/Winnaar Eredivisie play offs: 2e voorronde Conference League
– Bekerwinnaar: Play off ronde Europa League

Wanneer de bekerwinnaar zich kwalificeert voor de Champions League:

– 1e plaats: Groepsfase Champions League
– 2e plaats: 3e voorronde Champions League voor niet-kampioenen
– 3e plaats: Play off ronde Europa League
– 4e plaats: 3e voorronde Conference League
– 5e plaats/Winnaar Eredivisie play offs: 2e voorronde Conference League

Hoe werkt de kwalificatie?

Net als in de huidige opzet blijven kampioenen in de voorrondes gescheiden van niet-kampioenen. In voorrondes van de UEFA Conference League zullen geplaatste teams spelen tegen niet geplaatste teams. Op basis van UEFA coëfficiënt zal bepaald worden welke teams geplaatst zijn en welke niet.

UEFA Conference League:

Niet-kampioenen:
In de eerste voorronde zullen teams instromen vanaf plaats 29 t/m 55 op de UEFA ranking. Deze teams zijn 2e, 3e of 4e geworden in hun competitie of zijn bekerwinnaar van deze landen.

In voorronde 2 stromen teams in uit landen die tussen plaats 5 en 29 op de UEFA ranking staan. In hun land zijn deze ploegen de bekerwinnaar of geëindigd als nummer 2, 3, 4, 5 of 6.

De nummers vier of vijf van landen die de 6e t/m 12e plaats van de UEFA ranking bezetten stromen in de derde voorronde in.

De 5 hoogst geplaatste landen mogen hun nummers 7 (voor de top 4) en 6 (5e plaats UEFA ranking) inschrijven voor de play off ronde van de UEFA Conference League. Ook stromen hier nog de drie verliezers in van de derde voorronde (niet-kampioenen) van de Europa League. Uiteindelijk bereiken 17 teams de groepsfase.

Kampioenen:
Alle kampioenen zijn afkomstig uit de Champions League. De twintig verliezers van de eerste voorronde (kampioenen) van de Champions League spelen in de tweede voorronde van de UEFA Conference League tegen elkaar. De tien winnaars van deze duels treffen elkaar in de derde voorronde.

De vijf winnaars van de derde voorronde worden samengevoegd met vijf verliezers van de derde voorronde van de Europa League (kampioenen) en spelen in de play off ronde voor een plaats in de groepsfase van de UEFA Conference League.

UEFA Europa League:

In de Europa League zullen enkel nog teams uit landen van de top 15 uitkomen. Het toernooi kent vanaf 2021 dan ook een veel kleinere voorronde.

Niet kampioenen:
De nummers 3 of de bekerwinnaars van landen die 13e, 14e en 15e staan op de UEFA ranking spelen in de derde voorronde tegen drie verliezers van de tweede kwalificatieronde voor niet-kampioenen van de Champions League. De winnaars van deze wedstrijden gaan door naar de play off ronde.

Kampioenen:
Tien verliezers van de tweede voorronde Champions League (kampioenen) spelen tegen elkaar in de derde voorronde van de Europa League. De vijf winnaars gaan door naar de play off ronde.

Play off ronde:
In de play off ronde worden de kampioenen samengevoegd met de niet-kampioenen. Ook stromen hier teams van associaties 7 tot en met 12 in. Van deze 20 ploegen gaan er 10 winnaars naar de groepsfase Europal League, de verliezers komen uit in de groepsfase van de Conference League.

Champions League:
De opzet van de voorrondes van de Champions League verandert bijna niet. Verliezers van het kwalificatietoernooi en de verliezers van de eerste voorronde stromen vanaf 2021 in in de 2e voorronde van de Conference League.

Wat verandert er in de Europa League en de Champions League?

Omdat de Europa League terug wordt gebracht naar 32 teams zullen er een aantal veranderingen worden doorgevoerd. In plaats van 12 groepen van 4 teams bestaat de groepsfase voortaan uit 8 groepen van 4 teams. De groepswinnaars van de Europa League zijn geplaatst voor de laatste 16. Alle nummers twee spelen een extra knock-out ronde tegen de nummers 3 van de Champions League.

De derde plaats in de poulefase van de Europa League betekent niet meer dat een club uitgeschakeld is, in een knock-out ronde tegen de nummers 2 uit de poules van de Conference League wordt gestreden om een plaats voor de laatste 16 van de Conference League.

In onderstaande afbeelding is de verdeling van de Europese plaatsen vanaf seizoen 2021 aangegeven. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.
europese-plaatsen-uefa-champions-europa-conference-league

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *