Champions League tegenstanders Feyenoord onder de loep: pot 1


Over twee weken gaan we eindelijk loten voor de groepsfase van de Champions League, tijd om de tegenstanders eens nader te bekijken. De komende twee weken zullen we per pot de tegenstanders bespreken, vandaag de beurt aan pot 1.
Pot 1 is de enige pot waarin de teams al 100% vast staan. In pot 1 zitten de kampioenen van de grootste acht Europese competities.
CL Draw

Bayern München

Bayern München is vijfvoudig winnaar van de Champions League en heeft zich sinds 1997 slechts één keer niet geplaatst voor het toernooi. Feyenoord trof Bayern München voor het laatst in de groepsfase van de Champions League in het seizoen 2001/2002. Thuis werd er met 2-2 gelijkgespeeld, in de uitwedstrijd verloor Feyenoord met 3-1.

De stad München is de derde stad van Duitsland en je betaalt er zo’n € 3,60 voor een halve liter bier. Wanneer we op speeldag twee in München spelen zal het vinden van een hotel vermoedelijk moeilijk en/of duur zijn i.v.m. de Oktoberfeesten.

München is goed bereikbaar per auto, bus, trein en eventueel vliegtuig. Vanaf Rotterdam is het zo’n 8 uur rijden. Bayern speelt in de Allianz Arena welke plaats biedt aan zo’n 70.000 supporters. Dit betekent dat Feyenoord 3.500 kaarten toegewezen zou moeten krijgen.

Real Madrid

Met 12 toernooizeges is Real Madrid recordwinnaar van de Champions League. De ploeg neemt sinds 1997 onafgebroken deel aan de Champions League. Feyenoord speelde in Europees verband drie keer tegen Real Madrid. In het seizoen 1965/1966 werd er thuis knap met 2-1 gewonnen, het uitduel eindigde echter in een 5-0 nederlaag. De grootste nederlaag ooit in Europa van Feyenoord. Na de UEFA Cup winst in 2002 mocht Feyenoord voor de Europese Supercup aantreden tegen Real Madrid, dit duel eindigde in een 3-1 overwinning voor de Spanjaarden.

Madrid is de hoofdstad van Spanje en heeft verschillende pleinen met terassen. Het bekendste plein is het Plaza Mayor. Hotels zijn er in overvloed.

Dagelijks gaan er vele vluchten richting Madrid, de reis duurt zo’n 2,5 uur. Per auto is Madrid in ongeveer 17 uur te bereiken. De thuishaven van Real Madrid is Estadio Santiago Bernabéu met een capaciteit van 81.000 plaatsen. Het uitvak zal dus iets meer dan 4.000 plaatsen moeten tellen.

Juventus

De kampioen van Italië is tweevoudig winnaar van de Champions League en zal voor het 6e jaar op rij deelnemen aan het toernooi. Feyenoord en Juventus troffen elkaar vier keer eerder. Slechts één keer wist Feyenoord een confrontatie met Juventus te winnen, twee wedstrijden gingen verloren en één keer kwamen de ploegen niet verder dan een gelijkspel.

In Turijn zijn verschillende plaatsen waar je een goede PMDS zult kunnen houden, een biertje kost je ongeveer € 4,00. Een hotel vinden zou geen probleem moeten zijn in deze stad. Juventus speelt Allianz Stadium waar Feyenoord minstens 2.000 kaarten zal krijgen.

Op Turijn wordt niet erg veel gevlogen vanuit Nederland en België. Wel gaan er dagelijks veel vluchten naar Milaan, vanuit hier is Turijn goed bereikbaar per bus, trein of huurauto. De vliegtijd is ongeveer 1 uur en 45 minuten. Het hele stuk is ook goed per auto te doen, dit duurt ongeveer 11,5 uur.

Benfica

Benfica gaat voor de 37e keer deelnamen aan de Champions League. In de vorige 36 edities dat de club deelnam aan het toernooi wisten ze twee keer de beker te pakken. In 1963 speelde Feyenoord in de halve finale van de Europa Cup I tegen Benfica. Na het 0-0 gelijkspel in De Kuip ging Feyenoord in Lissabon met 3-1 onderuit. Ook in het seizoen 1971-1972 werd Feyenoord gekoppeld aan Benfica. Na de thuiswedstrijd met 1-0 gewonnen te hebben werd Feyenoord in Portugal uitgeschakeld na een 5-1 nederlaag.

Lissabon is een relatief goedkope stad, zowel voor de reis als het verblijf. Je hebt elke dag de keuze uit zo’n 15-20 vluchten naar Lissabon, de vlucht duurt ongeveer 3 uur. Liever met de auto? Dan ben je (zonder tussenstop) zo’n 21 uur onderweg. Feyenoord zal in het Estadio da Luz kunnen rekenen op zo’n 3.250 kaarten.

Chelsea

Chelsea is na een jaar afwezigheid weer terug in de Champions League. De Londense club heeft het toernooi één keer weten te winnen. Feyenoord verloor twee keer van Chelsea in het seizoen 1999/2000. Beide wedstrijden werden met 3-1 gewonnen door de Engelsen.

In Londen zul je meer dan genoeg plaatsen vinden om een biertje te drinken. De stad zit vol pubs, hotels, hostels en appartementen. De wedstrijd zal plaatsvinden in het Stamford Bridge Stadium, de 2.100 plaatsen die Feyenoord volgens de UEFA reglementen moet krijgen zullen waarschijnlijk niet toereikend zijn om aan de vraag te voldoen. Het stadion beschikt over een flexibel uitvak met een maximumcapaciteit van 4.500 plaatsen.

Met een overvloed aan vluchten is het geen enkel probleem om in Londen te komen. Ook de trein, bus, ferry en auto zijn zeer goede mogelijkheden om Londen te bereiken.

Shakhtar Donetsk

Shakthar Donetsk begint aan zijn 15e deelname aan de Champions League. De Oekraïners wisten nog nooit verder te komen dan de kwartfinale. Feyenoord en Shakthar Donetsk hebben nog geen wedstrijden tegen elkaar gespeeld.

Vanwege de situatie in Donetsk werkt Shakthar zijn wedstrijd af in Kharkiv. De stad tegen de Russische grens is de tweede stad van Oekraïne. Kharkiv lijkt het beste te bereiken met een tussenstop in Istanbul, Warschau of Kiev. Een visum is niet nodig en het bier kost er maar zo’n 50 eurocent voor een halve liter. Zorg er wel voor dat je beschikt over een geldig paspoort.

De wedstrijd zal afgewerkt worden in het stadion van Metallist Kharkiv waar iets minder dan 2.000 kaarten beschikbaar zullen zijn voor Feyenoord supporters.

AS Monaco

AS Monaco is de kampioen van Frankrijk. In de veertien voorgaande edities dat de club Champions League mocht spelen is het bereiken van de finale hun beste resultaat geweest. In 1992 werd Feyenoord in de Europacup II uitgeschakeld door AS Monaco. De Fransen waren in de halve finale van de Europacup II net te sterk. Na het 1-1 gelijkspel in Monaco werd het in De Kuip 2-2.

Monaco is een dure stad, je betaalt er dan ook gemiddeld iets meer dan € 6,00 voor een biertje. Ook een hotel zal naar verwachting niet goedkoop zijn. Met een minimumaantal van 925 kaarten is dit niet de ideale tegenstander. Wel is Monaco goed te bereiken. Vanaf de vliegvelden van Nice, Marseille en eventueel Milaan is Monaco goed met het vliegtuig te bezoeken. Een reis per auto duurt zo’n 13 uur.

Spartak Moskou

Ook Spartak Moskou heeft de Champions League nog nooit gewonnen. Voor de Russen wordt dit hun 19e deelname aan het toernooi. In het verleden heeft Feyenoord 4 keer eerder tegen Spartak Moskou gespeeld. Twee keer werd er verloren, één keer gelijkgespeeld en één keer gewonnen, dat was de meest recente editie in 2001. In Rotterdam werd het 2-1 door doelpunten van Tomasson en Elmander.

Moskou is de hoofdstad van Rusland. Om Rusland te kunnen bezoeken zijn een visum en paspoort verplicht. Zorg ervoor dat je je visum op tijd binnen hebt, je kunt dit niet aan de grens regelen. Vluchten naar Moskou zijn er genoeg.

In Moskou zal Feyenoord minimaal 2.250 kaarten krijgen. Spartak speelt in de Otkrytie Arena.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *