Verdeling plaatsen Europees voetbal vanaf seizoen 2018-2019

Nederland raakt komend seizoen de plaats voor de groepsronde van de Champions League kwijt. Tegelijkertijd gaan ook de kwalificatieprocedures voor de Champions- en Europa League op de schop vanaf seizoen 2018-2019. Wat gaat dit betekenen voor Nederlandse clubs?

Nieuwe opzet Champions League

Vanaf het Europese seizoen 2018-2019 zullen de vier landen met het hoogste landencoëfficiënt (op dit moment Spanje, Duitsland, Engeland en Italië) vier gegarandeerde plaatsen voor de groepsfase van de Champions League krijgen. Er zullen geen teams uit deze landen instromen in de kwalificatierondes. Ook de winnaar van de Europa League zal een gegarandeerde plaats in de groepsfase van de Champions League krijgen.

De landen die 5e en 6e staan op de landenranking mogen beide twee teams inschrijven voor de groepsfase van de Champions League. Wanneer de winnaar van de Europa League zich via de reguliere competitie plaatst voor de Champions League krijgt land 5 één extra plaats in de groepsfase. Wanneer dit niet het geval is mogen deze landen nog een club inschrijven voor de derde kwalificatieronde.

De landen nummer 7, 8 en 9 krijgen allemaal één plaats in de groepsfase en één plaats in de derde voorronde. Land nummer 10 is het laatste land met een directe plaats in de groepsfase. Verder mag er nog een team ingeschreven worden voor de tweede kwalificatieronde.

De kampioen van land nummer 11 op de ranglijst stroomt in de vierde kwalificatieronde in, tenzij de winnaar van de Champions League zich al via de eigen competitie heeft gekwalificeerd voor de groepsfase. In dit geval gaat de kampioen van land 11 ook direct de groepsfase in. De nummer twee neemt deel aan de tweede kwalificatieronde. De nummer 12 krijgt één plek in kwalificatieronde vier en een plek in kwalificatieronde twee. 13 en 14 krijgen beide een plek in de derde kwalificatieronde en tevens een plek in de tweede kwalificatieronde. Land nummer 15 is het laatste land met twee teams die uit mogen komen in de Champions League, twee plaatsen in de tweede kwalificatieronde worden aan dit land toegewezen.

Van de landen 16 en 17 starten de kampioenen in de tweede kwalificatieronde. Vanaf land nummer 18 tot en met 51 zullen de kampioenen instromen in de eerste kwalificatieronde, Liechtenstein heeft als enige land geen Champions League plaats.

Ook nieuw in de opzet is de voorronde voor de kwalificatieronde voor de landen 52 tot en met 55. Enkel één kampioen van deze vier landen zal doorgaan naar de eerste kwalificatieronde.
In de kwalificatiesronde blijven kampioenen gescheiden van niet-kampioenen zoals het ook in de huidige kwalificatieprocedure gaat.

Uitschakeling in de kwalificatieronde of voorronde van de Champions League betekent vanaf seizoen2017-2018 niet meer dat het Europese avontuur gelijk over is. Verliezers van de voorronde en de eerste kwalificatieronde gaan door naar de tweede kwalificatieronde van de Europa League, verliezers van de tweede kwalificatieronde CL spelen verder in de derde kwalificatieronde EL. Verder blijft de huidige opzet ongewijzigd en stromen de verliezers van de derde en vierde kwalificatieronde in in de vierde kwalificatieronde en groepsfase van de Europa League.

Nieuwe opzet Europa League

In de Europa League verandert er een stuk minder dan in de Champions League. Wel worden de teams die uitvallen in de Champions League apart gehouden van de reguliere Europa League instromers. De hooste kwalificatieplaats is altijd voor de winnaar van de nationale beker tenzij deze club via de competitie is geplaatst voor de Champions League.

De nummers 1 tot en met 5 van de landenranking mogen twee teams afvaardigen voor de groepsfase van de Europa League en één team voor de tweede kwalificatieronde. Landen 6 tot en met 12 krijgen één plaats voor de groepsfase, één plaats in de derde kwalificatieronde en één plaats in de tweede kwalificatieronde.
Voor de nummers 13, 14 en 15 geldt dat er één team instroomt in de derde kwalificatieronde en twee teams in de tweede kwalificatieronde. De nummers 16 en 17 van de ranglijst krijgen in de derde, tweede en eerste kwalificatieronde één plaats.

De landen 18 tot en met 24 schrijven één team in voor de tweede kwalificatieronde en twee teams voor de eerste kwalificatieronde. Op Liechtenstein na (krijgen enkel 1 plaats) zijn er voor de landen 25 tot en met 47 drie plaatsen beschikbaar in de eerste kwalificatieronde. Nummers 48, 49 en 50 krijgen hier één plaats en twee plaatsen in de voorronde. Land nummer 51 schrijft drie clubs in voor de voorronde, landen 52, 53 en 54 schrijven hier twee clubs in. Het laatste land, nummer 55 krijgt één plaats in de voorronde toegewezen.
Teams zullen aan elkaar gekoppeld worden door middel van loting met een plaatsingsysteem gebasseerd op het clubcoëfficiënt.

Landencoëfficiënt Nederland.

Momenteel staat Nederland 13e op de landenranking. Dit betekent voor seizoen 2017-2018 dat de kampioen zich zal plaatsen voor de derde kwalificatieronde van de Champions League. De nummer twee start in de tweede kwalificatieronde voor niet-kampioenen. De bekerwinnaar stroomt in de derde kwalificatieronde van de Europa League in. De nummer drie start (net als de winnaar van de play-offs) in de tweede kwalificatieronde.

Om directe plaatsing voor de Champions League terug te winnen zal Nederland drie plaatsen moeten stijgen, ook bij een stijging van twee plaatsen is de kans groot dat de Nederlandse kampioen direct Champions League speelt. Aangezien seizoen 2012-2013 na het huidige seizoen vervalt is dit een realistisch scenario. 2012-2013 was een dramatisch Europees seizoen voor de Nederlandse clubs (er werden slechts 4,241 punten behaald) terwijl de directe concurrenten voor plaatsen 10, 11 en 12 een goed seizoen draaiden. De nummer 10 zal maarliefst 10,200 punten verliezen, de nummers 11 en 12 zullen 8,500 en 8,375 punten verliezen. Van deze concurrenten is alleen de nummer 10 (Turkije) dit seizoen nog in staat punten te behalen. Ook Nederland kan dit seizoen nog punten verzamelen.

Wanneer seizoen 2012-2013 niet meer meetelt staat Nederland 11e op de ranglijst. Als de Nederlandse clubs een redelijk tot goed seizoen draaien in de Europese jaargang 2018-2019 zal Nederland dus een directe plaats voor de Europa League terugwinnen. Met deze positie heeft Nederland op ook directe plaatsing voor de Champions League. Hiervoor moet de Champions League winnaar zich dan via de competitie voor de Champions League plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *